De technologische sector én de start-upscene in Estland, met name in de hoofdstad Tallinn, hebben de laatste jaren een sterke reputatie opgebouwd. De waarde van de technologiesector in Estland is zelfs bijna twee keer het nationale budget. In dit artikel presenteren we 6 rekruteringstech start-ups uit Estland.
Kwaliteitsonderwijs en snel een bedrijf starten
Het land is relatief klein, met ongeveer 1,3 miljoen inwoners, maar compenseert dat met de kwaliteit van zijn onderwijs. De internationale onderwijsorganisatie OESO plaatst het Estse onderwijs wereldwijd aan de top. De overheid heeft ook regelgevende kaders opgesteld om start-ups te ondersteunen bij het opzetten van hun bedrijf en het aantrekken van financiering.
Bovendien kun je als ondernemer snel je eigen bedrijf starten, met hulp van het innovatieve e-business registratiesysteem. Het is ook handig dat Europeanen er gemakkelijk kunnen werken, aangezien Estland lid is van de EU. Er zijn volop kansen op werk bij multinationals en nationale successen zoals Skype, Playtech (ontwikkelaar van software voor de game-industrie) en fintechbedrijf Wise.
Een bloeiende rekruteringstech sector in Estland
Ook de rekruterings tech sector gedijt in Estland. Er is niet alleen een groeiende vraag naar IT-specialisten, maar ook naar kandidaten voor functies in finance, vastgoed en andere sectoren. Hier zijn 7 veelbelovende Estse rekruterings tech start-ups, waarbij de geïnvesteerde bedragen variëren van ongeveer €20 miljoen tot enkele tonnen.
1. Teamdash: ATS met video-specialisatie
Dit bedrijf uit Tallinn, dat zich onlangs heeft hernoemd naar Teamdash, werd een tijdje geleden ook genoemd in een artikel op deze site over Europese rekruterings tech start-ups. Teamdash is eigenlijk een soort ATS-platform, met specialisatie in videorekruteringssoftware. Het bedrijf heeft onlangs aanzienlijke financiering opgehaald bij investeerders.
Dit geld zal onder andere worden gebruikt voor expansie naar het Verenigd Koninkrijk en andere delen van Europa, waar het al klanten heeft in de Baltische staten, Finland en Duitsland. Teamdash beweert dat het de tijd tot aanwerving kan halveren. Lees hier het interview (video en podcast) dat Recruitmenttech.com had met de oprichter van RecruitLab, Paavo Heil.
2. Jobbatical: immigreren met AI
Jobbatical, met kantoren in Tallinn en vestigingen in Madrid, Londen, München en Amsterdam, heeft als motto: Drama-vrije verhuizing van werknemers. Hun missie is om verhuizen naar een nieuw land net zo eenvoudig te maken als het boeken van een vlucht. Dit doen ze door middel van AI om visum- en relocatieprocessen te digitaliseren. Het immigratie- en relocatieplatform is gericht op het zo soepel mogelijk maken van immigratie voor werknemers en bedrijven.
3. MeetFrank: geen PDF’s, maar real-time data
MeetFrank, opgericht in 2017, wil de schakel zijn tussen geschoolde werknemers die op afstand werken en recruiters. “MeetFrank heeft duizenden B2B-klanten voorzien van waardevolle arbeidsmarktinformatie om hen te helpen toptalent aan te trekken,” zegt Kaarel Holm, CEO en medeoprichter van MeetFrank. Na de recente overname van Compensation.app kunnen kandidaten nu ook realtime informatie krijgen over de salarisverwachtingen voor de functies waarop ze solliciteren. Holm zegt hierover: “In plaats van statische en verouderde PDF’s bieden we nu actuele salarisgegevens die daadwerkelijk bruikbaar zijn.”
4. Wisnio: rekrutering gericht op teams
Wisnio, opgericht in 2015, richt zich op het samenstellen van effectieve teams. Ze combineren big data-analyse met wetenschappelijke testmethoden om elk teamlid te analyseren. Ze gebruiken deze gegevens om te voorspellen hoe ze als team zouden functioneren. De resultaten worden gepresenteerd in een gebruiksvriendelijk, interactief dashboard om de complexe relaties begrijpelijk te maken en teamleiders te helpen waardevolle inzichten uit de analyse te halen. Zoals ze zelf zeggen: “Mensen werken in teams, terwijl rekrutering en beoordeling zich meestal richten op individuen.”
5. Immersive: on-demand-rekruteringsservice
Immersive is een van de jongste start-ups die we hier presenteren. Ze onderscheiden zich van andere rekruteringsbureaus en benadrukken hun passie voor rekrutering. Ze beweren organisaties geld te besparen door slechte kwaliteit rekruteringsbureaus, die ’transactioneel’ te werk gaan, te vervangen. Met hun on-demand rekruteringsservice nemen ze het volledige rekruteringsproces over, voor klanten die niet zelf over de capaciteit, middelen of vaardigheden beschikken om dit te doen. Ze kunnen ook interne acquisitieteams versterken.
6. MobiTalents: vacaturebank voor IT’ers
Minder tech, maar MobiTalents is een vacaturebank voor IT- en techfuncties in Zweden, Finland en Noorwegen. Oprichter Pavel Savinkin beschrijft zichzelf als een fan van de ‘Nordic countries’ en voegt eraan toe dat het voor hem destijds niet gemakkelijk was om een interessante baan en werkvergunning te vinden, omdat er destijds geen portaal zoals MobiTalents was.