Binnen zes jaar neemt artificiële intelligentie bijna de helft van het aanwervingswerk over, zo stelt een onderzoek van HR-techplatform Keka. Maar het onderzoek schetst ook de nodige nuances: zo gelooft 45% van de respondenten dat AI eerder een ondersteunende rol zal spelen dan dat het HR-medewerkers zal vervangen.
Technologie transformeert HR-landschap
Het personeelsbeleid ondergaat momenteel een ware revolutie. Volgens een recent rapport van het HR-technologieplatform Keka zal maar liefst 41% van de rekruteringsfuncties tegen 2030 geautomatiseerd zijn. Het onderzoek, waarvoor 8.725 HR-professionals en topmanagers uit verschillende landen werden bevraagd, constateert dat AI een steeds prominentere rol speelt in personeelszaken.
“Geavanceerde AI-tools zullen het aanwervingsproces verfijnen en talentbeheer verbeteren.”
Hoewel automatisering in opmars is, blijft de menselijke factor van groot belang, zo stelt het onderzoek. Zo gelooft 45% van de respondenten dat AI eerder een ondersteunende rol zal spelen dan dat het HR-medewerkers zal vervangen. “Geavanceerde AI-tools zullen het aanwervingsproces verfijnen en talentbeheer verbeteren, waardoor HR-professionals zich kunnen toeleggen op meer strategische, mensgerichte taken”, zo luidt het rapport.
Mentale welzijn blijft aandachtspunt
Eén op de drie HR-professionals ziet AI als een belangrijke factor in toekomstige aanwervingspraktijken. Toch blijft het werknemerswelzijn een punt van zorg: slechts 15% van de werknemers voelt zich comfortabel om over mentale gezondheid te spreken op de werkvloer. “Organisaties staan voor de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen technologische vooruitgang en menselijke ondersteuning.”
Ook het beheer van diverse, multigenerationele teams wordt steeds belangrijker, zo schrijven de Keka-onderzoekers. “Terwijl de arbeidsmarkt diverser wordt, benadrukt 37% van de respondenten het belang van het overbruggen van generatiekloven en het bevorderen van inclusie om de werknemersprestaties te verbeteren.”
Emotionele intelligentie als sleutelcompetentie
Ongeveer 29% van de HR-professionals beschouwt emotionele intelligentie en empathie als essentiële vaardigheden voor 2030, wat toch nog als verrassend laag beschouwd mag worden. “Toekomstige HR-leiders zullen AI-inzichten moeten combineren met persoonlijke begeleiding om talent effectief te behouden. Dit wordt bevestigd door het feit dat 40% van de respondenten gelooft dat leiderschapsontwikkeling, die technologie met persoonlijke coaching combineert, cruciaal is voor het behoud van toptalent.”
Data-gedreven aanpak wint terrein
Datagestuurde strategieën worden steeds belangrijker in het HR-beleid. Het Keka-rapport constateert dat dat 32% van de bedrijfsleiders het effectief gebruik van HR-data als essentieel beschouwt voor toekomstige HR-activiteiten. “Toch worstelt één op de vijf HR-professionals nog steeds met het afstemmen van HR-metrics op bredere bedrijfsdoelstellingen.”
Meer horen over AI in Recruitment?
Of je nu rekruteerder, HR-professional ´øf gewoon geïnteresseerd bent in de toekomst van recruitmenttechnologie, dan is ‘AI in recruitment’ de podcastserie voor jou.