Groot nieuws van eigen bodem: Nima Chitgar heeft in slechts anderhalve maand 300.000 euro aan funding opgehaald voor zijn AI-gedreven recruitmenttool Saply. ‘Als het self-service model goed in elkaar zit, dan kunnen we gaan domineren’, vertelt hij in een exclusief podcastinterview aan Recruitment Tech.
Van studenteninitiatief naar serieuze speler
Saply is het geesteskind van de 24-jarige Nima Chitgar, die tijdens zijn opleiding aan de KU Leuven al druk in de weer was met technologische toepassingen ten behoeve van matching. “In 2020, in mijn derde jaar bachelor aan de KU Leuven, begon ik een beetje met ondernemen”, vertelt Chitgar tijdens een interview in de Podcast Corner van Demo Day België 2025 in Mechelen.
“We keken waar studenten behoefte aan hadden en zochten via de jobboard van VDAB met behulp van matchingalgoritmes.”
“We hadden een soort recruitmentkantoor opgestart om laatstejaarsstudenten informatica te matchen met bedrijven. We keken waar studenten behoefte aan hadden en zochten via de jobboard van VDAB met behulp van matchingalgoritmes.”
Na zijn studie werkte Chitgar een jaar bij de Cronos Groep, het grootste IT-bedrijf van België. Deze ervaring bleek van dan ook onmisbaar. “Daar kreeg ik de kans om als freelancer te starten en AI-toepassingen te implementeren binnen detachering en recruitment”, vertelt Chitgar. “Het was een groep van meer dan 500 bedrijven, wat super interessant was om marktonderzoek te doen. Zo kon ik een goed beeld krijgen van hoe het recruitmentproces werkt en waar ik een product voor kon ontwikkelen.”
De kracht van plug-in oplossingen
In een markt die overspoeld wordt door point solutions, heeft Saply een andere aanpak gekozen. “Er zijn heel veel softwareoplossingen die slechts één specifiek probleem aanpakken. Dat zijn er nu heel veel geworden omdat AI het gemakkelijk maakt om software te ontwikkelen. Ook mensen zonder veel technologische kennis kunnen dat nu.”
“In een end-to-end oplossing heb je heel veel verschillende focusgebieden — en het is bijna onmogelijk om alles super goed te doen.”
“Bedrijven zoeken echter naar end-to-end oplossingen. Ze willen één ding betalen waar alles in zit. Maar dat bestaat nog niet en zal nog lang niet komen. In een end-to-end oplossing heb je heel veel verschillende focusgebieden — en het is bijna onmogelijk om alles super goed te doen.”
Van cv naar webpagina
Saply richt zich op een concreet probleem in het recruitmentproces: het personaliseren van cv’s. “Een recruiter bij een staffingbureau krijgt een cv van een kandidaat en moet die omzetten naar hun eigen template voor branding. Dit gebeurt volledig manueel. Wij zorgen ervoor dat dit proces geautomatiseerd wordt. Je stuurt de vacature, het cv en eventuele notities door — en wij leveren automatisch een template op maat van de eindklant.”
““We zijn in gesprek met een groot consultancybedrijf dat in de toekomst wil overschakelen naar websites. Ze willen voor elke kandidaat een soort one-pager die digitaal weergeeft wat die kandidaat doet.”
Hoewel het automatiseren van cv’s al een grote stap vooruit is, kijkt Chitgar verder. “We zijn in gesprek met een groot consultancybedrijf dat in de toekomst wil overschakelen naar websites. Ze willen voor elke kandidaat een soort one-pager die digitaal weergeeft wat die kandidaat doet.”
Die ontwikkeling sluit aan bij een bredere trend om af te stappen van traditionele cv’s. “Het is een moeilijke transitie omdat er een centrale oplossing moet komen. Sommigen zeggen dat we het moeten koppelen aan itsme, maar ik hoor daar ook veel bezwaren over, omdat ze soms bepaalde ervaringen niet op hun cv willen vermelden.”
Self-service model
Een opmerkelijk aspect van Saply’s strategie is de focus op een self-service model. “Momenteel benaderen we bedrijven zelf: we contacteren hen, cold callen — en hebben een gesprek. Het onboarden gaat nu heel vlot. Maar in de toekomst, als we een plug-in hebben in de Microsoft Store, kunnen ze gewoon inloggen, een account aanmaken en beginnen, zonder dat wij daar service voor moeten verlenen.”
Eén ding is in ieder geval duidelijk: Saply is een startup om goed in de gaten te houden. Helemaal nu het bedrijf de eerste funding heeft aangetrokken: 300.000 euro in de eerste investeringsronde. Het investeringsgeld zal hoofdzakelijk naar de verdere ontwikkeling van de technologie gaan, ziet Chitgar.
“AI is dé trend, iedereen is ermee bezig en het gaat heel snel. Dus we moeten goed afwegen hoe we dat geld inzetten.”
“We willen vooral bouwen aan onze technologie. Maar natuurlijk: development should follow sales. Het is een beetje afhankelijk van hoe het loopt met de verkoop en wanneer we mensen willen aannemen. De focus ligt voornamelijk op de technologie. AI is dé trend, iedereen is ermee bezig en het gaat heel snel. Dus we moeten goed afwegen hoe we dat geld inzetten.”
Internationale ambities
Dat self-service model moet de weg vrijmaken voor internationale expansie. “We willen binnen tien maanden weer geld ophalen en een groot deel daarvan in marketing steken. We gaan verschillende marketingstrategieën uitproberen via advertenties, en dan zien wat er uitkomt. Als dat self-service model goed in elkaar zit, dan kunnen we gaan domineren.”
“Er is nog genoeg markt in België, met veel detacherings- en staffingbureaus. Het is echt een hot market.”
Vanuit België kijkt Saply nu voorzichtig naar Nederland. “We zijn echt onlangs uitgerold in Nederland. Er is één bedrijf waar we nu mee in gesprek zijn. Maar er is nog genoeg markt in België, met veel detacherings- en staffingbureaus. Het is echt een hot market.”
Voor nu blijft de focus echter lokaal. “We willen hard inzetten op onze technologie en eigenlijk bepalen de klanten wat er echt nodig is. Je kunt de meest geavanceerde AI-toepassingen bedenken, maar als dat geen probleem oplost voor de klant of als ze er niet efficiënter door kunnen werken, dan hoeft dat allemaal niet.”
Luister naar de podcast
Meer horen, live vanuit de Recruitment Tech Demo_Day podcastcorner? Luister dan naar het hele gesprek van Jasper Spanjaart (Recruitment Tech) met Nima Chitgar (Saply), via de link hieronder óf via jouw favoriete podcastplatform zoals Stitcher, Apple Podcasts of Spotify.