Het blijkt weer bijzonder jaar wat betreft investeringen in de wereld van ‘werktechnologie’. WorkTech meldt 7 ‘megadeals’ in de eerste helft van 2023. Oftewel: deals van meer dan 100 miljoen dollar. Frappant: daar zit geen énkel Europees bedrijf óf rekruteringstechnologie-leverancier tussen. Werktechnologie wordt vooral gedomineerd door oplossingen op het gebied van personeelsmarktplaatsen voor de zorg en de horeca.
Historisch halfjaar
In negenentwintig landen telde WorkTech een totaal van 142 wereldwijde investeringen in ‘werktechnologie’ in de eerste helft van 2023. WorkTech streeft ernaar om HR-leiders die HR-technologie gebruiken en kopen én HR-techleveranciers dichter bij elkaar te brengen. Het bedrijf, opgericht door George LaRocque in 2009, helpt werkgevers om de trends te begrijpen die een directe impact hebben op de HR- en recruitmentstrategie van vandaag én morgen.
“De onderscheidende factor is dat WorkTech zich volledig op werk focust”, stelt LaRocque in een interview met Martijn Hemminga van Recruitment Tech tijdens Recfest 2022. “Dus of het nu gaat over het aankopen van een tool of HR-technologie die ervoor zorgt dat je inclusiever werft, gerichter samenwerkt of juist zorgt voor een betere interne teamervaring en een candidate experience, het draait dus allemaal om HR, en de systemen die zich onderscheiden als worktech.”
VS blijft de leider
De VS blijft de consistente leider op het gebied van investeringen in werk- en HR-technologie, met 70 deals in de eerste helft van het jaar. Het VK meldde 22 deals. Canada meldde 7 deals. India, 6. Frankrijk, 5. Duitsland, 4. De overige bijdragende landen rapporteerden elk twee of minder. “HR-technologie blijft een wereldwijde categorie, maar wel een die wordt aangevoerd door de VS en Europa”, zegt LaRocque in het H1-rapport.
“Azië en Zuid-Amerika blijven zorgen voor meer consistentie in het aantal deals en toenemende dealomvang. De VS heeft echter nog steeds de grootste totale markt, die nog altijd in snel tempo groeit. Zowel tech-oprichters als investeerders blijven zich hierdoor aangetrokken voelen.” In totaal telt de globale investering in zogenaamde ‘work tech’ meer dan 3 miljard dollar in de eerste helft van 2023.
De 7 megadeals
Die Amerikaanse dominantie wordt duidelijk wanneer we kijken naar de megadeals van de eerste helft van 2023. Oftewel: investeringen van meer dan 100 miljoen dollar. In die lijst is geen plek voor Europese leveranciers. Het enige bedrijf dat in de buurt kwam: het Franse business planning-platform Pigment verzamelde 88 miljoen dollar.
1. Rippling: 500 miljoen dollar
Rippling is de absolute lijstaanvoerder. Rippling helpt bedrijven om hun personeelsactiviteiten te beheren, zoals onboarding van werknemers en payroll. Het in San Francisco-gevestigde bedrijf haalde in maart maar liefst 500 miljoen dollar op.
2. ShiftKey: 300 miljoen dollar
ShiftKey is een plannings- en referentiebeheerplatform, specifiek voor de gezondheidszorg. Het platform biedt de mogelijkheid aan verpleegkundigen, gecertificeerde verpleegassistenten en andere zorgprofessionals om te zoeken naar dagdiensten in hun regio. Het bedrijf, gevestigd in Dallas, haalde medio januari 300 miljoen dollar op.
3. DailyPay: 260 miljoen dollar
Opnieuw weinig rekrutering: in januari was het ook raak voor DailyPay, leverancier van een enterprise pay tool voor de financiële sector. Dat bedrijf haalde 260 miljoen dollar op.
4. ShiftMed: 200 miljoen dollar
En we blijven in de (Amerikaanse) zorg. ShiftMed is een app voor gediplomeerde verpleegkundigen. Het is een soort on-demand personeelsmarktplaats, waar 350,000 professionals gebruik van maken. In februari haalde het bedrijf 200 miljoen dollar op.
5. Restaurant365: 135 miljoen dollar
Wéér een all-in-one-pakket, al dan niet met een horecatintje. Restaurant365 biedt oplossingen om de verkoop te verhogen, voedselkosten beter te controleren en de arbeid te optimaliseren. De softwaresuite van het bedrijf brengt belangrijke boekhoudkundige, operationele en salarisadministratieprocessen samen in één cloudgebaseerde-technologie.
6. Workleap (Gsoft): 125 miljoen dollar
Het Canadese Workleap is een softwarebedrijf dat producten ontwikkeld voor het verbeteren van de employee experience. Voorheen bekend onder de naam Gsoft; de aankondiging van 125 miljoen dollar in funds ging samen met een complete brand-makeover.
7. Rain: 116 miljoen dollar
Rain biedt toegang tot salaris en andere financiële welzijnsvoordelen aan honderdduizenden werknemers van middelgrote en grote ondernemingen in de VS. Via het platform kunnen werkgevers, werknemers on-demand loon of salaris aanbieden.
In een volgend artikel duiken we in de bedrijven die beter in het plaatje ‘rekruteringstechnologie’ passen.