Organisaties hechten steeds meer belang aan flexibele externe arbeidskrachten en beschouwen hen zelfs als een strategische factor die op het hoogste niveau van de directie besproken wordt. Om in te spelen op deze arbeidsmarkttrends, hebben Freelance Management Systeem (FMS)-aanbieders zich ontwikkeld. Wat zijn ze en wat doen ze precies?
Hoogopgeleid én flexibel
Er is wereldwijd een tendens gaande waarbij mensen meer autonomie willen in hun carrière en uiteindelijk besluiten om hun kennis en diensten als freelancer aan te bieden. In België werken momenteel meer dan 250.000 mensen op freelancebasis en jaarlijks groeit hun aantal gestaag met een gemiddelde van 6%. “Allemaal hoogopgeleid en flexibel inzetbaar. En deze ontwikkeling gaat alleen maar sneller”, stelt NextConomy in zijn onderszoeksrapport.
“Talent is nog steeds de belangrijkste motor voor zakelijk succes.”
Het zijn allemaal restanten van het post-coronatijdperk, een tijd waarin de wereld van werk fundamenteel is veranderd. Het heeft in rekruteringsland vooral geleid tot een drastische verandering in de manier waarop talent wordt aangetrokken, beheerd en beloond. Ondanks deze ongelooflijke veranderingen blijft één element onveranderd: talent is nog steeds de belangrijkste motor voor zakelijk succes.
Het ontstaan van Freelance Management Systemen
Door alle ontwikkelingen rondom flex- en thuiswerken, hebben we er een nieuwe categorie leveranciers bijgekregen: Freelance Management Systeem-aanbieders. Deze FMS-platformen, die vooral online opereren, veranderen de traditionele manier waarop mensen aan opdrachten worden gekoppeld. Ze brengen efficiëntie in het inhuurproces en zorgen voor een fors verhoogde productiviteit voor organisaties.
FMS-platformen brengen efficiëntie in het inhuurproces en zorgen voor een fors verhoogde productiviteit voor organisaties.
Aan de gebruikerskant zijn er ook de nodige voordelen. Freelancers besparen op hun beurt veel tijd en hebben meer kans om opdrachten te vinden. Inmiddels zijn er wereldwijd er honderden online platformen voor freelancers. “En met de verwachte technologische innovaties zullen er steeds meer mogelijkheden ontstaan voor mensen om hun diensten en kennis online aan te bieden, onafhankelijk van hun locatie”, stelt NextConomy in haar onderzoek.
‘Van aanvraag tot betaling’
“Een Freelance Management Systeem (FMS) is een online platform dat voor 100% in het IT- systeem alle operationele, financiële en juridische aspecten van de samenwerking van opdrachtgevers met freelancers faciliteert”, stelt Marleen Deleu, Director Trends & Insights bij NextConomy. “Van aanvraag tot betaling.”
Staffing Industry Analysts (SIA) heeft óók de voorwaarden gedefinieerd waar een FMS aan moet voldoen. 1. Het is een ‘stand alone’ technologie-oplossing, dus niet een traditionele intermediaire partij met een tooling. 2. De technologie moet gebruikers van het systeem het afhandelen van het volledige inhuurproces – van plaatsen van de aanvraag, over zoeken naar kandidaten, contracteren tot uitbetaling in het systeem zelf mogelijk maken. 3. Het systeem faciliteert rechtstreeks contact tussen de opdrachtgever en de freelancers, zonder tussenkomst van een intermediaire partij.
Het verschil tussen een VMS en een FMS
Toch zal het voor velen als bekende muziek in de rekruteringsoren klinken: VMS-systemen — ook wel bekend als Vendor Management Systems — zijn al langer een bekend fenomeen. Toch constateert NextConomy een belangrijk verschil tussen een VMS en een FMS. “Een FMS regelt de samenwerking tussen duizenden individuele freelancers en duizenden opdrachtgevers. Het is een open systeem, een marktplaats waar vraag en aanbod voor freelance werk bij elkaar komen.”
“Steeds meer VMS-systemen integreren functionaliteiten van FMS-systemen in hun technologie, of omgekeerd, sommige FMS-aanbieders ontwikkelen door naar VMS-systemen.”
“Een VMS regelt de samenwerking tussen één opdrachtgever en een selectie van toegelaten leveranciers van ingehuurd talent. Het inhuurproces wordt specifiek ‘op maat’ van de inhurende organisatie ingericht in het VMS, dat vervolgens de prestaties van de leveranciers rapporteert. Steeds meer VMS-systemen integreren functionaliteiten van FMS-systemen in hun technologie, of omgekeerd, sommige FMS-aanbieders ontwikkelen door naar VMS-systemen.”
Total Talent Management
Sinds 2018 past de VRT een methode toe waarbij alle vacatures centraal door hr worden beheerd vanuit een Total Talent-visie en hr-strategie. Aan de achterzijde wordt er gebruik gemaakt van verschillende gespecialiseerde hr-technologieën, waaronder een ATS voor het werven en beheren van kandidaten voor vaste banen, een VMS voor het beheer van leveranciers van tijdelijk talent en een FMS voor het werven en beheren van freelancers.
Deze methode zorgt ervoor dat alle contractvormen apart worden beheerd met speciaal ontworpen technologieën, terwijl er toch een integraal zicht op het volledige ecosysteem met talenten mogelijk is door de koppeling van al deze systemen. Dit wordt ook wel Total Talent Management (TTM) of Integraal Talent Beheer (ITB) genoemd.
In een volgend artikel duiken we in de verschillende FMS-leveranciers, verzameld door NextConomy in het FMS-onderzoeksrapport 2022/23.