George LaRocque is een gerenommeerd expert op het gebied van werktechnologie. Als oprichter van WorkTech, loopt LaRocque voorop bij het volgen van en adviseren over de explosieve groei van werktechnologie. We spraken hem uitgebreid over de opkomst van AI in werktechnologie en de staat van WorkTech investeringen in 2023 en daarna. Luister naar de podcast of bekijk het volledige video-interview.
De staat van WorkTech in 2023
Het is lang niet stil geweest binnen de wereld van Work Technology. Met WorkTech wil oprichter George LaRocque HR-leiders die HR-technologie gebruiken en kopen en HR-technologieleveranciers helpen elkaar te begrijpen. Het bedrijf is opgericht in 2009 en sindsdien heeft LaRocque’s bedrijf zich onderscheiden in het helpen van werkgevers bij het begrijpen van de trends die hun personeelsbestand nu en in de toekomst beïnvloeden.
De rapporten van WorkTech zijn de industriestandaard geworden voor het bijhouden van alles wat er gebeurt op het gebied van ontwikkelingen en investeringen. Hoe ziet 2023 er tot nu toe uit? “We zijn op weg om misschien wel het op twee na grootste jaar in investeringen in worktech te worden”, zegt LaRocque. “En er gebeurt nog steeds veel adoptie, veel innovatie.”
Aarzeling is een gemeenschappelijk thema
Maar, zoals LaRocque het stelt, heeft 2023 niet dezelfde recordbrekende vibe in vergelijking met de afgelopen drie, recordbrekende, jaren. “Budgetten worden nog steeds ingezet, maar alles duurt langer. Het duurt langer om te verhogen. We zien ook dat het langer duurt om software te kopen of te verkopen. Aarzeling is een veelvoorkomend thema, maar afhankelijk van waar je je bevindt, in welke branche je actief bent of welke ondersteuning je biedt: je kunt het beste jaar ooit hebben – of je kunt het moeilijk hebben.”
“Het investeringsniveau lijkt veel meer in lijn met de jaren voor de unieke boomjaren.”
“Waarderingen zijn zeker terug op aarde gekomen”, vervolgt LaRocque. “Dus we zagen bedrijven die in 2021 en 2022 tegen astronomische bedragen werden gewaardeerd. En nu zien we bedrijven gewaardeerd en waar ze misschien waren, voor 2019 en voorgaande jaren, als het gaat om de de markt. Het investeringsniveau lijkt veel meer in lijn met de jaren voor de unieke boomjaren.”
Van back-end naar massale blootstelling
Als je geen (van de vele) pop-ups of nieuwsbulletins hebt opengeslagen, is het je misschien ontgaan dat AI overal is. Voor HR en recruitment – en dan met name de technologische kant – was het er al jaren. Er werd alleen niet over gesproken, zegt LaRocque. “AI en machine learning was in onze markt al jaren aanwezig, maar het was iets waar je niet met leiders over wilde praten. Omdat het een soort black-box was. Het waren concepten die heel technisch waren en veel aanbieders maakten er aan de achterkant gebruik van om een betere ervaring te bieden.”
Toen gebeurde ChatGPT. “Plotseling werden gebruikers van technologie in elke markt, inclusief de onze, blootgesteld aan de mogelijkheden en werden ze comfortabeler met de ervaring, met behulp van specifiek generatieve AI en het concept van grote taalmodellen. Elke bedrijfsleider begon ernaar te kijken. Als automatisering kon helpen bij bepaalde inefficiënties, kon dat nuttig zijn.”
Gevolgen van AI in technologie
Maar dat is niet alles, zegt LaRocque. “Het heeft ook het gesprek geopend voor andere vormen van AI. In analytics, matching of andere op vaardigheden gebaseerde technologieën die meer aan de achterkant zitten. Maar als er iets is dat de wereld heeft opengesteld voor deze gesprekken met meer comfort en ons ook heeft opengesteld voor gesprekken over ethiek, privacy en veiligheid.”
“Misschien ben ik een pessimist, maar ik denk dat veel mensen geen ideeën meer hadden en AI-mogelijkheden implementeerden om een e-mail te schrijven of een document te bewerken. Dat is in wezen wat ChatGPT of Google Bard al kunnen.”
Er schuilt een gevaar in het zomaar introduceren van AI in een bepaalde tool. “Ik zie veel tools die gewoon het laaghangende fruit nemen. Misschien ben ik een pessimist, maar ik denk dat veel mensen geen ideeën meer hadden en AI-mogelijkheden implementeerden om een e-mail te schrijven of een document te bewerken. Dat is in wezen wat ChatGPT of Google Bard al kunnen. En ze hebben het geïmplementeerd zonder een echte focus op wat voor impact het gaat hebben of wat voor soort inhoud er wordt gecommuniceerd.”
“Als ik een compensatieplan in die tool stop en het is niet goed geïmplementeerd, vormt dat dan een output voor de volgende gebruiker ergens in de wereld om van te profiteren?”
LaRocque zegt dat het belangrijk is om na te denken over de vertakkingen van het inbouwen van AI in tooling. “Als ik een personeelsadvertentie in zo’n editor zet, is dat prima, want ik ga dat toch publiceren voor de wereld. Maar als ik een compensatieplan in die tool stop en het is niet goed geïmplementeerd, vormt dat dan een output waar de volgende gebruiker ergens in de wereld van kan profiteren? Dat zijn dingen die een beetje eng zijn en waar gebruikers aan moeten wennen om naar te vragen.”
De AI-adoptiecurve
Bovendien kan de adoptiecurve een probleem blijken te zijn. “Normaal gesproken zou ik zeggen dat de adoptiecurve van iets nieuws in HR Tech 5 tot 10 jaar duurt voordat we iteraties doormaken. En voordat we echt begrijpen hoe het wordt overgenomen en gebruikt. Dit lijkt meer op 2 tot 5, omdat we meteen al ongelooflijke use cases zien. En omdat AI niet nieuw voor ons is, is er fundamenteel werk verricht dat nu naar een heel nieuw niveau kan worden getild door bestaande en nieuwe technische spelers. En elke klant, elke bedrijfsleider vraagt zich af hoe ze deze technologie kunnen gebruiken.”
Wil je meer horen van George LaRocque?
Luister hieronder naar het volledige interview om de rest van het gesprek tussen Jasper Spanjaart en George LaRocque te horen. In de aflevering gaat LaRocque in op start-ups die zijn aandacht hebben getrokken en deelt hij verdere voorspellingen over alles wat met werktechnologie te maken heeft voor 2024 en daarna.