97% van de respondenten van een nieuwe HBR-studie geeft aan dat automatisering waardevol is gebleken bij het verbeteren van het rekruteringsproces. Opvallend blijken automatisering én de inzet van AI niet de belangrijkste opzichzelfstaande doelen: slechts 19% en 18% van de respondenten geeft aan dat deze technologieën bovenaan hun verlanglijstje staan.
De toename van automatisering
Uit de Harvard Business Review-studie blijkt dat 63% van de organisaties al een deel van hun rekruteringsproces heeft geautomatiseerd. Dit varieert van het gebruik van chatbots die initiële gesprekken voeren met kandidaten, tot het volledig automatiseren van interviewplanning. Organisaties die stappen richting automatisering zetten, rapporteren bijna unaniem positieve resultaten. Maar liefst 97% van de respondenten geeft aan dat automatisering waardevol is gebleken bij het verbeteren van het rekruteringsproces.
Wanted: rekruteringshulpmiddelen
Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan geavanceerde tools om hun rekruteringsprocessen te verbeteren. Maar welke tooling staat bovenaan de lijst? In dit geval tools die helpen bij het screenen én beoordelen van kandidaten: met een score van 46% de ’topwens’ op het gebied van rekruteringshulpmiddelen, aldus de respondenten.
Meten is weten. 36% wil dat tools beter in staat zijn om data te analyseren om zo strategische beslissingen te ondersteunen.
39% ziet tevens ruimte voor verbetering in de manier waarop kandidaten worden beheerd en hoe er met hen wordt gecommuniceerd. En zoals vaker geldt: meten is weten. 36% wil dat tools beter in staat zijn om data te analyseren om zo strategische beslissingen te ondersteunen. Ondanks deze duidelijke wensen en behoeften zijn automatisering en AI minder vaak prioritair dan men zou verwachten. Slechts 19% en 18% van de respondenten geeft aan dat deze technologieën bovenaan hun verlanglijstje staan.
33% kan geen businesscase maken
Hoewel de voordelen van automatisering duidelijk zijn, stuiten organisaties op enkele obstakels. De kostprijs wordt door 38% van de ondervraagden genoemd als een belangrijke barrière, en 33% vindt het moeilijk om een business case te maken of een duidelijke return on investment (ROI) aan te tonen. Andere veelvoorkomende belemmeringen zijn een gebrek aan digitale expertise binnen HR-teams én onzekerheid over welke technologieën het beste aansluiten bij hun vraagstukken.
Vooruitzichten en aanbevelingen
Experts zijn het erover eens dat de toekomst van talentacquisitie steeds meer afhankelijk zal zijn van technologie, maar wél op een goede, geïntegreerde manier. “TA-leiders moeten het rekruteringsproces in zijn geheel bekijken en de neiging temperen om problemen op te lossen met afzonderlijke oplossingen”, zo stelt Brian Delle Donne van Talent Tech Labs in het onderzoek. “Er zullen mogelijk nog steeds afzonderlijke deeloplossingen nodig zijn, maar als je naar het geheel van het proces kijkt, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over compatibiliteit, wat zorgt voor een veel betere gebruikerservaring met die tools.”
“Om TA-technologie succesvol te laten zijn, moet er binnen TA-organisaties iemand zijn die de verantwoordelijkheid op zich neemt.”
Om technologische veranderingen succesvol door te voeren, moeten organisaties strategisch investeren en kritisch kijken naar waar de grootste winst behaald kan worden. En daar een concrete persoon voor aanwijzen. “Om TA-technologie succesvol te laten zijn, moet er binnen TA-organisaties iemand zijn die de verantwoordelijkheid op zich neemt”, zegt Anna Tavis van New York University. “Je kunt niet zomaar iemand hebben die de technologie implementeert en klaar is—je hebt iemand nodig die dat kan doen, feedback kan geven, aanpassingen kan maken, de adoptie kan stimuleren en het veranderingsproces voor de organisatie mee kan vormgeven.”