Matchingtechnologie voor rekrutering bestaat al een tijdje, maar met nieuwe AI-gestuurde oplossingen heeft de interesse in AI-matching een hoogtepunt bereikt. Als onderdeel van de AI in Recruitment-podcastserie spraken we met Jan Govaerts (theMatchBox) voor een interview over matchingtechnologie en Artificial Intelligence (AI).
‘Ik denk niet dat mensen alle AI-smaken begrijpen’
Het in België-gevestigde theMatchBox draait al een tijdje mee binnen de wereld van AI en rekrutering. Maar wat doet het bedrijf precies? “theMatchBox is een oplossing die recruiters veel tijd bespaart. Uiteindelijk nemen we hun saaie werk uit handen en laten we ze doen waar ze goed in zijn: menselijke interactie. We helpen recruiters bij het versnellen van hun dagelijkse leven. We nemen het saaie werk voor recruiters weg door veel dingen te automatiseren, zoals het zoeken naar kandidaten of het matchen met vacatures. Er is veel leeswerk dat vroeger gedaan moest worden. Met theMatchBox hoeft dat niet meer.”
AI is niet het toverstokje van Harry Potter
Artificial Intelligence is geen nieuw begrip, maar volgens Govaerts is het vooral belangrijk om alle variaties te begrijpen. “AI is eigenlijk al vrij oud; het heeft alleen verschillende vormen en formats. Je hebt machine learning, je hebt generatieve AI. Je hebt allerlei smaken en ik denk niet dat mensen het gebruik van al die verschillende versies begrijpen. Ik denk dat dat een probleem is dat moet worden opgelost, met een open blik.”
“We gebruiken AI, maar we houden heel nauwlettend in de gaten of we het op de juiste plek gebruiken in het proces.”
“Het is bovenal geen Harry Potter-achtige toverstaf, waarmee je kunt rondzwaaien en al je problemen zijn verdwenen”, lacht Govaerts. “AI moet op een goede, zorgvuldige manier gebruikt worden. Want er kan ook veel misgaan. Daar hebben we ons met theMatchBox op gericht. We gebruiken AI, maar we houden heel nauwlettend in de gaten of we het op de juiste plek gebruiken in het proces. We innoveren voortdurend, doen onderzoek, ontwikkelen en kijken naar nieuwe algoritmes.”
‘Er zit meer achter algoritmes dan alleen matching’
Hoewel algoritmen nog steeds voor verwarring zorgen over wat ze precies doen, is het gebruik voor matchingdoeleinden vrij eenvoudig. “We hebben op dit moment ik weet niet hoeveel miljard mensen op de wereld”, zegt Govaerts. “Iedereen is in zekere zin uniek. Dus om een vacature te hebben en die te laten matchen met één van die miljarden bestanden is heel moeilijk en uitdagend. En er is een grote marge voor fouten.”
“En het is ook een kwestie van niet álleen algoritmes gebruiken, maar vooral matchingtechnologie die de parameters echt kan afwegen. Is het een match op functies? Is het een match op basis van skills en of is het meer een verwante vaardigheid? Of is het een vergezochte verbinding met wat nodig is voor de baan? Je kunt alles kopen, maar je kunt geen tijd kopen. Dus daar zeggen we: oké, laat ons het vuile en het saaie werk doen.”
‘In de afgelopen 100 jaar zijn de meeste banen reeds vervangen’
Terwijl AI-toepassingen de wereld van werving en selectie hebben ontwricht, waar denkt Govaerts dat de twee naartoe gaan? Wordt het een gelukkig huwelijk tussen AI en rekrutering? “Ik ben eigenlijk historicus, dus ik kan daar beter naar het verleden kan kijken dan vooruit. Ik weet niet zeker wat de toekomst zal zijn. Ik denk dat er veel banen verloren zullen gaan: een tendens van de laatste honderd jaar, waarin de meeste banen reeds zijn vervangen. Ik bedoel: 50 jaar geleden had je ’s avonds iemand op straat lopen die de kaarsen aanstak.”
“Ik denk dat er veel banen verloren zullen gaan: een tendens van de laatste honderd jaar, waarin de meeste banen reeds zijn vervangen.”
“Toen hadden ze elektriciteit en nu gaan de lichten automatisch uit. Het is allemaal handwerk dat vervangen is en vervangen wordt. En nu met de AI is het de eerste keer dat mensen die naar de universiteit gaan, zoals advocaten die veel documenten moeten lezen en wetten of regels moeten interpreteren, zien dat hun banen op een bepaalde manier bedreigd worden. En dat vraagt om een grote mentaliteitsverandering.”
Denk na over de impact
Govaerts ziet banen waarbij mensen veel informatie tot zich moeten nemen al veranderen, zoals ook het werkt van rekruteerders. “Ik denk dat AI in de ruimte van informatieabsorptie veel chaos zal veroorzaken. Maar ik denk dat je, zoals altijd, de evolutie moet omarmen en er het beste van moet maken. We moeten wel kritisch blijven en nadenken. Vooral specifiek in rekrutering, zijn nog we maar net begonnen.”
“Ik zie veel shifts aankomen die veel macht zullen geven aan de diverse AI-tools. En daar maak ik me best een beetje zorgen over.”
“Ik zie veel shifts aankomen die veel macht zullen geven aan de diverse AI-tools. En daar maak ik me best een beetje zorgen over. Over de impact. Ik denk dat alle mensen goed moeten nadenken over de impact die het heeft op een individu. Ik ben geen futuroloog, maar je moet nadenken over de vraag of dat het soort maatschappij is waarin we willen leven: een wereld waar we al heel veel macht geven aan de technologie en zelf minder gaan nadenken. Dat wil ik in ieder geval voorkomen.”
Luister naar het hele interview
Of je nu een rekruteerder, een HR-professional of gewoon geïnteresseerd bent in de toekomst van rekruteringstechnologie, ‘AI in Recruitment’ is de podcastserie voor jou. Luister via Apple Podcasts, Spotify, of via de onderstaande link naar het exclusieve interview met Jan Govaerts (theMatchBox).
Comments 1