Uit recent onderzoek blijkt dat veel Belgische ondernemingen moeite hebben om grip te houden op hun softwaregebruik. In totaal heeft slechts zo’n 84% van de bedrijven er beperkt zicht op, zo stelt Insight-onderzoek.
Beperkt zicht op softwaregebruik
Slechts 15,6% van de ondervraagden geeft aan volledig zicht te hebben op de software die binnen hun organisatie circuleert, zo constateert het onderzoek van Insight. Het onderzoek onder 250 IT-managers en CIO’s van bedrijven met minstens 200 werknemers, brengt enkele opvallende trends aan het licht. Een meerderheid van 58% heeft slechts gedeeltelijk overzicht, terwijl 26,4% helemaal geen controle heeft. Dit gebrek aan inzicht strekt zich ook uit tot licenties: slechts 10,8% heeft een volledig overzicht van het aantal en type licenties per software.
Potentieel voor kostenbesparing
Het onderzoek suggereert dat er aanzienlijke besparingen mogelijk zijn. Van de bedrijven die geen bedrijfsbreed overzicht hebben van softwarekosten, gelooft 92,7% dat ze zouden kunnen besparen als ze dit wel hadden. 53,3% schat de mogelijke besparing op meer dan 10% van hun huidige softwarebudget.
Meer kansen voor SAM
Opvallend is dat 59,2% van de bedrijven geen specifieke software of tool gebruikt voor Software Asset Management (SAM). Slechts 10,8% maakt gebruik van gespecialiseerde SAM-software, terwijl 30% vertrouwt op software die primair voor andere doeleinden wordt gebruikt.
Shadow IT blijft een uitdaging
Hoewel 81,2% van de respondenten aangeeft dat shadow IT nauwelijks voorkomt, wil 66% van de IT-managers en CIO’s absoluut 100% zichtbaarheid hebben in eventueel shadow IT-gebruik. Dit wijst op een groeiend bewustzijn van de risico’s en kosten die gepaard gaan met ongecontroleerd softwaregebruik.
Slechts 8,8% van de ondervraagden beoordeelt de efficiëntie van hun organisatie in het beheren van softwareapplicaties als ‘zeer efficiënt’.
Slechts 8,8% van de ondervraagden beoordeelt de efficiëntie van hun organisatie in het beheren van softwareapplicaties als ‘zeer efficiënt’. Het merendeel (58%) ziet zichzelf als ‘matig efficiënt’, wat aangeeft dat er nog veel ruimte is voor verbetering.
Is je aanpak gestroomlijnd?
Voor recruiters is het belangrijk om deze trends in het achterhoofd te houden bij de aanschaf en het beheer van rekruteringssoftware. Net als andere afdelingen, kan HR baat hebben bij een gestroomlijnde aanpak van softwarebeheer. Dit kan niet alleen kosten besparen, maar ook de effectiviteit van rekruteringsprocessen verbeteren.
Net als andere afdelingen, kan HR baat hebben bij een gestroomlijnde aanpak van softwarebeheer.
Het is raadzaam om nauw samen te werken met de IT-afdeling om ervoor te zorgen dat rekruteringstools goed geïntegreerd zijn in het bredere softwarelandschap van de organisatie en dat licenties optimaal worden benut.