Hoe zorg je nu écht voor een samensmelting van je rekruteringsstrategie én je toolinginzet? Marlene de Koning (PwC) en Rik Verbrugge (RecruitNow) delen hun inzichten over hoe organisaties technologie optimaal kunnen inzetten om hun rekruteringsprocessen te verbeteren én doelstellingen te behalen.
Duizend wegen naar Rome
Veel organisaties hebben wel een doel, zoals het invullen van honderd vacatures, maar de route daar naartoe is vaak niet goed uitgewerkt, constateert co-presentator en Recruitment Tech-oprichter Martijn Hemminga. “Er zijn vaak duizend wegen naar Rome, maar zonder een duidelijke strategie kan het leiden tot inefficiëntie en miscommunicatie binnen teams. Als je je richt op sourcing, betekent dat voor de vertaling naar tools dat je misschien gaat focussen op intern talent. Dit kan een intern talentmanagementprogramma vereisen, met de bijbehorende tools.”
Waarom 100 vacatures invullen?
“Waarom moet je bijvoorbeeld 100 vacatures invullen?”, vult Marlene de Koning, Director HR Tech & Data bij PwC aan. “En is dat wel de slimste manier om de grotere doelstelling van je organisatie te behalen? Het is belangrijk om even met het businessmanagement te overleggen. Daarnaast moet je de juiste bouwstenen identificeren om je doelen te bereiken. Wat heb je al in huis en hoe ga je die middelen verdelen onder je team? Wie is verantwoordelijk voor wat?”
“Bij sommige organisaties zie je dat doelen opgeknipt worden, bijvoorbeeld twintig vacatures per persoon, maar dit leidt vaak tot inefficiëntie. Misschien haal ik mijn doel wel, maar jij niet. Hoe zorg je ervoor dat we als team gezamenlijk onze doelen behalen? Dit is vaak een punt van worsteling.”
“Ook zie je vaak dat mensen hun eigen strategie volgen, hun eigen Excel-bestand gebruiken, wat leidt tot het afwijzen van kandidaten die misschien perfect passen bij een andere vacature binnen het team. Zo gaat de samenwerking tussen teams verloren en behalen we de doelen niet als organisatie.”
Het belang van integratie
Volgens De Koning is het áltijd belangrijk om verder te kijken dan de technologie op zich. “Het draait niet om het aanschaffen van de beste technologie, maar om het kiezen van een oplossing die goed samenwerkt met je bestaande systemen”, stelt ze in een talkshow tijdens het Recruitment Tech Event.
“Je moet je technologiepartners kunnen vragen om flexibel mee te bewegen, zodat je niet vast komt te zitten met systemen die je niet verder helpen.”
“Veel bedrijven investeren in technologieën, maar als deze niet goed integreren, wordt het moeilijk om optimaal te profiteren. Als de technologieën niet samenwerken, kun je als organisatie niet het beste eruit halen. Je moet eerst bepalen wat je wilt bereiken en wat de impact van de technologie op je business zal zijn. Technologie moet niet alleen passen bij de huidige behoeften, maar ook in de toekomst meegroeien met de organisatie. Je moet je technologiepartners kunnen vragen om flexibel mee te bewegen, zodat je niet vast komt te zitten met systemen die je niet verder helpen.”
Onbenutte datamogelijkheden
Veel organisaties beschikken over een schat aan informatie, maar weten deze onvoldoende te benutten. “Het is niet zozeer een probleem van het hebben van data, maar van wat je ermee doet”, constateert De Koning. “Denk bijvoorbeeld aan de data uit assessments van kandidaten, die vaak niet verder worden geanalyseerd. Je zou kunnen kijken naar het verloop van medewerkers en onderzoeken of er patronen zijn die voorspellen wie het bedrijf verlaat. Veel organisaties missen deze kans.”
Datamismatches
Soms lijkt het alsof tools en systemen hun data correct (middels API’s) met elkaar hebben geïntegreerd, maar als je vervolgens dieper kijkt, blijkt er toch een mismatch te zijn. “Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken met technologiepartners over de dataverzameling, betekenissen en -analyses, zodat bedrijven optimaal gebruik kunnen maken van de beschikbare informatie”, stelt Rik Verbrugge, Strategy & Execution Manager bij RecruitNow.
Begin klein, schaal daarna pas
Het is te allen tijden belangrijk om klein te beginnen, concludeert Verbrugge. “Zeker als je met veel vestigingen werkt, bijvoorbeeld vijftig of tachtig, is het lastig om alles te draaien”, stelt Verbrugge. “Kijk bij nieuwe technologieën die je interessant vindt, of ze goed passen bij de strategie van één vestiging. Kijk wat er gebeurt, en evalueer of je het kunt schalen of klein houdt. Experimenteer en evalueer of het werkt.”
“Je moet wezenlijk anders gaan kijken naar je processen en hoe je deze het beste kunt veranderen, versnellen en evalueren. Dat gaat dus veel verder dan ‘even’ wat technologie implementeren.”
“Je moet wezenlijk anders gaan kijken naar je processen en hoe je deze het beste kunt veranderen, versnellen en evalueren”, ziet Verbrugge. “Vroeger hadden we bijvoorbeeld een KPI voor de tijd tussen sollicitatie en eerste contact — bijvoorbeeld binnen 24 uur een sollicitatie nabellen — maar met de opkomst van technologieën die communicatie automatiseren, is dat nu een overbodige KPI geworden. Dus je moet wezenlijk anders gaan kijken naar je processen en hoe je deze het beste kunt veranderen, versnellen en evalueren. Dat gaat dus veel verder dan ‘even’ wat technologie implementeren.”
Schrijf je gratis in voor Demo_Day 2025
Met pitches, keynotes demo’s én een expovloer biedt Recruitment Tech Demo_Day 2025 een unieke kans om dé toonaangevende rekruteringstechnologieën van de Benelux te ontdekken. Meld je als rekruteerder of HR-professional tot en met 10 april nog gratis aan voor Recruitment Tech Demo_Day op 24 april 2025 in Mechelen, waar je bij aanmelding automatisch een donatie doet aan Close the Gap. Daarnaast ontvang je de Landscape 2025 (t.w.v. €7,95) en de Supplier Guide 2025 (t.w.v. €9,95), zodat je volledig op de hoogte bent van de nieuwste trends en leveranciers in de sector.