De manier waarop bedrijven omgaan met het rekruteren, onboarden, ontwikkelen en behouden van personeel – ook wel de talentcultuur genoemd – moet dringend veranderen. Oude manieren om talent binnen te halen zijn achterhaald en met de huidige krappe arbeidsmarkt, ligt het vertrek van collega’s altijd op de loer. Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat maar liefst 76% van de HR-beslissers denkt dat bedrijven nog maximaal twee jaar de tijd hebben om hun talentcultuur aan te passen. Wacht je langer, dan loop je de kans om de competitieve of financiële gevolgen te voelen. Het is dus nu belangrijker dan ooit om goede medewerkers te vinden die snel productief kunnen zijn. Het optimaliseren van je talentcultuur is eenvoudiger dan je misschien zult denken. In dit eBook vind je 7 stappen die jou op weg helpen om je talentcultuur te optimaliseren en hiermee je rekrutering een boost te geven. Je leest hier alvast een aantal tips die je terugvindt in het ebook.
Pak je rekrutering slimmer aan, niet sneller
Om het juiste talent te vinden hoef je je rekruteringsproces niet te versnellen. Dit werkt juist averechts. Wat je wel kunt doen, is het proces slimmer uittekenen, zodat je zoveel mogelijk objectieve informatie over de sollicitant hebt en je de beste match kunt maken. Want niets is vervelender dan binnen korte tijd afscheid te moeten nemen van een nieuwe collega, omdat er een slechte match was met het bedrijf of bijvoorbeeld de lijnmanager.
Hoe beter je je rekruteringsproces uittekent, hoe groter de kans van slagen is om een nieuwe collega te vinden. En dit hoeft zeker niet meer tijd te kosten dan je normaal gezien uittrekt voor een nieuwe aanwerving.
Weet (en meet) wat je zoekt
Maak altijd gebruik van functiebeschrijvingen. Zo is het intern, maar zeker ook voor de kandidaat, meteen duidelijk wat de vereisten voor de functie zijn. Om te weten of iemand geschikt is voor de job, kan je heel eenvoudig de benodigde vereisten naast de scores van de kandidaat leggen. Zo heb je direct een objectief beeld of iemand voldoet aan wat er nodig is om te slagen binnen de rol.
Kijk naar de toekomst, niet naar het verleden
Vaak zijn we, als het aankomt op het rekruteren van nieuw talent, gewend om te kijken naar iemands werkverleden of opleiding. Maar wat iemand in het verleden heeft gedaan, zegt feitelijk niets over iemands potentieel. Een cv toont niet aan hoe succesvol iemand was of in hoeverre iemand in staat is zich een nieuwe rol (bij jouw organisatie?) eigen te maken. Werf Rekruteer daarom altijd op toekomstig potentieel en nooit op het verleden.
Maak je rekruteringsproces eenvoudiger met wetenschappelijk onderbouwde aanwervingstechnieken
Vaak bestaat een rekruteringsproces uit één of twee sollicitatiegesprekken. Maar in hoeverre geven twee korte gesprekken, waarin iemand zich van zijn of haar beste kant laat zien, een goed beeld van de vaardigheden, sterke en zwakke punten en manier van werken? Iemand kan altijd beweren goed te kunnen presteren onder druk, maar dat bewijst nog niet dat dat werkelijk zo is. Maak daarom altijd gebruik van objectieve wetenschappelijk bewezen methodes om je kandidaten te beoordelen. Dit versnelt het proces en vergroot de kans op een succesvolle werving.
Download gratis het ebook
Wil je weten hoe je de talentcultuur van jouw bedrijf verder kunt ontwikkelen? Download dan het gratis eBook ‘7 stappen om je talentcultuur te transformeren’ van Thomas International. Je vindt hierin niet alleen praktische tips over manieren waarop je jouw talentcultuur aan kunt pakken, maar ook een test waarmee je inzicht krijgt in de huidige status van de talentcultuur van jouw bedrijf. De klok tikt voor HR- en recruitmentprofessionals. Zorg dat jij een koploper wordt in de strijd om talent.